4 TIPS VOOR HET EFFECTIEF INZETTEN VAN CAMERABEWAKING​

Wat je lief is wil je beschermen. Of het nu om je bedrijf, gezin of bezittingen gaat.
Sinds het leven na Corona langzaam maar zeker weer terug naar normaal gaat nemen de inbraakcijfers weer snel toe. bron: AD Nu mensen weer minder thuiswerken grijpen de inbrekers hun kans. Hoe zorg je er voor dat je met het gebruik van effectieve camerabewaking met een veilig gevoel je bezittingen kan achterlaten ?
Wij geven je 4 tips voor het effectief inzetten van camerabewaking.

1. Kies zorgvuldig de plek waar je camera’s gaat monteren

De eerste tip die ik wil geven is om de plaatsing (positie) van de camera’s zorgvuldig te kiezen. Een oprit, steeg of de achterdeur zijn vaak goede plekken om een camera te monteren. Hang een camera nooit te hoog. We zien in de praktijk vaak dat camera’s tot wel 4.5 meter hoog worden gemonteerd. Hoewel je met meer hoogte een groter gebied in beeld kan brengen, zorgt het te hoog monteren van de camera ook dat je details in het beeld gaat missen. Het identificeren van personen of voertuigen wordt hierdoor een stuk lastiger. Kies er voor om de camera rond de 2.5 meter hoogte te monteren. Als dit niet mogelijk is kies dan voor een camera met een kleinere kijkhoek. Hiermee krijg je een deel van de verloren details weer terug in beeld.

Voorkom plaatsing van een camera naast een (in)directe lichtbron zoals een buitenlamp. Plaatsing van een camera direct naast een lichtbron zorgt er voor dat de sensor zich gaat aanpassen aan het licht wat de cameralens binnenkomt. Hierdoor zal een deel van het beeld overbelicht zijn en het andere deel juist te donker.

Kies voor een camera die ’s nachts overweg kan met weinig licht. Onze ColorVU camera’s zijn bijvoorbeeld uitgerust met een ultra gevoelige beeldsensor. Dit betekend dat dit type camera’s met zeer weinig licht toch kleurenbeeld kunnen weergeven. Optioneel is het gebruik van een ledlampje in deze camera’s. Met dit ledlampje kan ook in extreem donkere omstandigheden kleurenbeeld worden weergegeven.
Camera’s met infrarood zijn ook een optie. Alleen verliezen deze camera’s het kleurenbeeld zodra de infrarood lamp aan gaat. Zo ben je al een heel eind op weg met effectieve camerabewaking.

2. De juiste beveiligingscamera kiezen voor het juiste doel

Een verkeerd toegepaste camera kan zorgen voor een onduidelijk beeld

Er zijn tal van soorten, merken en type camera’s waar je uit kan kiezen. Maar welke camera is nu het meest geschikt voor welk doel?
Onze ColorVU camera’s zijn ook in verschillende soorten verkrijgbaar. Zo hebben we het type “Exir” (Exir staat voor Exended Infrared) dit type camera’s is het meest geschikt voor buiten of in bedrijfspanden waar met water gewerkt wordt. Het grote voordeel is dat dit type camera geen beschermkap om de camera heeft. Dit voorkomt dat er vuil op de domekap komt. Vooral ’s nachts geeft vuil op de beschermkap een overbelicht beeld omdat het infrarood licht als het ware tegen het vuil aan schijnt. Het licht reflecteert vervolgens weer terug de lens in en zorgt voor een onduidelijk beeld.


Camera’s binnen bedrijfspanden voldoen vaak aan iets andere eisen dan camera’s die geschikt zijn voor thuis. Zo leveren we camera’s die op afstand te besturen zijn, zo gehete PTZ camera’s, maar ook camera’s met slimme functies zoals: bewegingsdetectie, lijnoverschrijding, kentekenherkenning, microfoon of luidspreker en het tellen van personen of voertuigen.

Binnen passen we in de meeste gevallen een dome camera toe. Deze camera’s hebben compacte afmetingen en kunnen daarom mooi weggewerkt worden in bijvoorbeeld een entree of onder een overkapping.

Camera’s zijn vaak ook te verkrijgen in verschillende openingshoeken. Deze openingshoek staat voor de horizontale kijkhoek van de camera. Hang je een camera dicht op het te beveiligen onderwerp (bijvoorbeeld een deur) kies dan voor een grote openingshoek van bijvoorbeeld 2.8mm. Ga je de camera gebruiken in een lange smalle steeg? Kies dan voor een camera met een minder grote openingshoek van 8 of 12mm. Onderstaand tabel kun je gebruiken voor het bepalen van de meest ideale openingshoek.

 Lens in mmBreedte in meters wat in
het beeld komt bij
2.5Mtr afstand van
Persoon tot Camera
Breedte in meters wat in
het beeld komt bij
5Mtr afstand van
Persoon tot Camera
 Breedte in meters wat in
het beeld komt bij

10Mtr afstand van
Persoon tot Camera
 Het objectief
openingshoek
is:
2.8 4.258.5 1793
 4 36 1265
 6 24 846
 8 1.53 635
 12 12 423
 16 0.751.5 317
 20 0.61.2 2.413
 40 0.30.6 1.27
 100 0.120.24 0.48 2.8

Verder kun je nog bepalen hoeveel megapixel de camera moet hebben. Het aantal megapixels is bepalend voor de resolutie van het beeld. Een beetje technisch verhaal maar over het algemeen kun je stellen dat een camera met een hogere resolutie een scherper beeld geeft. Dit is vooral handig als je digitaal gaat inzoomen. Bij een camera met 2 megapixels zal het beeld sneller zijn kwaliteit verliezen dan bij een camera met 8 megapixels. 4 Megapixels is tegenwoordig de meest gangbare resolutie en wordt door ons het meest toegepast.

3. Houd rekening met de geldende regelgeving

Het gebruik van camera’s biedt vele voordelen maar er zijn ook aandachtspunten. Zo is het belangrijk om voor dat je een camera installatie gaat aanschaffen na te denken over privacy van je buren of medewerkers. De wet heeft bepaald dat camera’s alleen op eigen terrein gericht mogen worden. Het in beeld brengen van je oprit of je eigen achtertuin is dus geen probleem. Maar zorg er voor dat de camera’s niet gericht staan op het terrein of eigendommen van je buren. Ons advies is om in alle gevallen je directe buren op de hoogte te stellen dat je van plan bent om camera’s te gaan installeren. Na installatie kun je bij twijfel de beelden aan de buren laten zien zodat ze weten wat er wel en niet in de gaten gehouden wordt.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je de camerabeelden niet onbeperkt mag opslaan. Beelden mogen maximaal 4 weken worden bewaard. Zorg voor een duidelijke informatie sticker dat je camera’s gebruikt in je pand of woning. Zo voorkom je verrassingen voor bezoekers en voldoe je ook aan de geldende wetgeving. Meer over privacy kun je teruglezen op de website van Autoriteit Persoonsgegevens

4. Houdt je camera systeem up-to-date

Een camerasysteem werkt net zoals vele andere systemen met software en wachtwoorden. Regelmatig worden er beveiligingsproblemen ontdekt in deze systemen. Het is daarom verstandig om minimaal 1 keer per jaar je camerasysteem te laten controleren op updates. Dit is ook een goed moment om de camera’s schoon te maken en te controleren of het systeem nog naar behoren werkt.

Ben je opzoek naar een professioneel camerasysteem of heb je vragen?